Toimintaterapia
Toimintaterapia on kuntoutusta, joka perustuu toiminnan tieteeseen ja toiminnan terapeuttiseen käyttöön sekä toimintaterapeutin ja asiakkaan väliseen yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen.
Tavoitteena on edistää kuntoutujan toimintakykyä, lisätä osallistumismahdollisuuksia ja toiminnallisuutta sekä parantaa elämänlaatua.
Hyvä toimintaterapiakäytäntö pohjautuu parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Näyttöön perustuvassa käytännössä toimintaterapeutti käyttää ammatillista harkintaa ja yhdistää tietoa eri lähteistä. Kunkin asiakkaan yksilölliseen tilanteeseen liittyvä tieto yhdistetään terapeutin omaan kliiniseen asiantuntemukseen ja tutkimustietoon. Näyttöön perustuva toimintaterapia on suunniteltua, tavoitteellista ja kirjattua.
Toimintaterapeutin erityisosaamista on toiminnan analysointi, soveltaminen ja porrastaminen niin, että toiminnan vaatimukset ja ympäristön olosuhteet sovitetaan yhteen kuntoutujan kykyjen ja taitojen kanssa.
Asiakas ohjautuu toimintaterapiaan yleisimmin perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa tehtyjen moniammatillisten arviointien ja näiden pohjalta laaditun kuntoutussuunnitelman perusteella. Kuntoutussuunnitelman laadinnasta vastaa lääkäri ja toimii kuntoutuksen lähettävänä tahona. Lähettävä taho arvioi ja selvittää kuntoutuksen tilaajan eli maksavan tahon.
Voimassa olevat sopimukset
Kela/ vaativa lääkinnällinen kuntoutus (yksilö- ja ryhmätoimintaterapia)
Kela järjestää ja rahoittaa kuntoutuksen.
Lisätietoja Kelan palveluista: www.kela.fi
OmaHäme/ lääkinnällinen kuntoutus (yksilötoimintaterapia)
OmaHäme järjestää ja rahoittaa kuntoutuksen.
Lisätietoja OmaHämeen palveluista: www.omahame.fi
Kuntoutuksen tueksi on mahdollista hakea erilaisia etuuksia esim. matkakorvausta.